Празник на баницата в Бела Паланка Дати на отпътуване: 10.08.2019

Отпътуване от Враца в 05:00ч от автогарата,София в 07:00 часа от площад Руски паметник по маршрутВраца -  София – Сливница – ГКПП Калотина.
Спирка в град Пирот.
Градът има пъстра и многоцветна културна история, със забележителни православни църковни храмове, чудесен пример за средновековна сръбска архитектура.
Известен е още с традиционните си ръчно изтъкани килими от естествени материи и вълна. Музеите в града привличат посетители, който искат да се докоснат до историята и бита на Пирот.
Едни от символите на града са крепост Калето и пиротския пазар.

Свободно време за обяд и пазаруване.
Отпътуване за Бела Паланка.

На 10 август в Бела Паланка се празнува - „Денят на баницата” - международно състезание по приготвяне на традиционна баница, посещавано както от местни така и от чуждестранни гости. Празникът е изключително колоритен и пъстър, превърнал се в традиция за Бела Паланка.
Ежегодното състезание е с богата традиция. На него се събират майстори баничари от цяла Сърбия, Босна, България, Македония и Турция, дошли да покажат своето майсторство в приготвянето на вкусна баница. Ще можете да опитате от най-различни видове баници - като баница с тиква, баница с месо, баница с праз и сирене, с картофи, както и още много други типично сръбски изкушения. Освен изкусителните гозби, в програмата на фестивала са включени още концерти и конкурси.
Отпътуване за България.
Пристигане в София на площад Александър Невски и Враца на автогарата.