НОВО! Измир – градът на Изтока и Запада Дати на отпътуване: 11.10.2019

Вълнуващо приключение с включени:

 • Туристическа програма в Чанаккале
 • Туристическа програма в Измир
 • Посещение на Троя и Бергама

Измир /Смирна/ - е третият по големина град в Турция и второто по големина пристанище, след Истанбул. Той е един от най-големите търговски центрове, поради неговата ключова позиция в залива на Егейско море. Измир съчетава в себе си в лукса на търговските центрове, самобитността на чаршиите и богата история, водеща началото си още от най-древни времена. Смесица на култури и религии, градът се нарежда сред най-космополитните в Турция.

1-ви ден: 495 км.
Отпътуване от Враца в 04:00ч от Автогара Враца,София в 06:00 ч. по маршрут Пловдив - Хасково - Свиленград. Преминаване на граничните пунктове Капитан Андреево - Капъ Куле.

Пристигане в Одрин ранния следобед. Почивка за обяд.
По желание посещение на джамията Селимание - уникално архитектурно творение на Мимар Синан – един от големите архитекти на Османската Империя.
Свободно време за пазаруване и посещение на покрития пазар "Малкото Капълъ Чарши".

Отпътуване към Чанаккале - наречен "Малкият Истанбул", поради разположението си на два континента - съединяващ крайбрежията на Егейско и Мраморно море. Прекосяване на Дарданелите с ферибот. Гелиболу – Чанаккале.
Настаняване в хотел 3*. Вечеря в ресторанта на хотела.
Свободно време за романтична нощна разходка. Нощувка.

2-ри ден: 450 км.
Закуска.
Сутрешна разходка и разглеждане на Чанаккале. Разходка по крайбрежната алея и крепостта, старата чаршия, паметника на Ататюрк. Крайбрежната улица е осеяна с кафенета, които предлагат турско кафе, чай, бира и местни специалитети - възможност за снимки пред макета на Троянския кон, дарен на жителите на града от създателите на холивудската продукция "Троя".

Отпътуване за Троя. Посещение на митичния град и сцена на Троянската война, описана в "Илиада", която отвежда човек назад във времето на епичната война между елини и троянци.
Кратка почива за обяд.

Отпътуване за посещение на Бергама. Намира се на възвишение северно от река Бакърчай, на 25 км. от Егейско море. Градът е известен с памука, златото и висококачествените си килими. През древността е бил гръцки и римски културен център Пергамон. Сред по-известните руини на Бергама са комплекса "Червената базилика" или Къзъл Авлу, които датират от II в.сл.Хр. и са конструирани по време на римския император Адриан.

Посещение на Акропола - където била знаменитата Библиотека с над 200 000 пергаментови свитъци. Марк Антоний подарява най-богатата библиотека на Клеопатра, като по-късно безценните ръкописи били унищожени в пожарите на Египет. Могат да се видят останките от храма на император Траян, издигащ се на тераса, над руините на Библиотеката.

Отпътуване за Измир.
Пристигане и настаняване в хотел 3*.
Вечеря в ресторанта на хотела.
Свободно време за релаксираща разходка преди сън. Нощувка.
3-ти ден: 950 км.
Закуска и освобождаване на стаите.

Панорамна и пешеходна обиколка на града. Едни от най – популярните забележителности на града са:
Историческият Асансьор намиращ се в еврейската част на града - стар външен асансьор, построен през 1907 г. Целта му е била да помага на жителите на града, които живеят на върха на хълма, да стигнат до своите домове. В миналото той е бил задвижван от воден механизъм, а в наши дни му е направена реставрация и работи с електричество. На върха на асансьора има ресторант, където от "птичи поглед" можете да се насадите на прелестите на град Измир.

Кемералтъ - най-оживената част на Измир. Това е централният пазарен район, започващ от Анафарталар Джадеси (Улицата на танцуващите дервиши) и стигащ до широкия крайбрежен площад "Конак Мейдани".
Посещение на една от най-големите забележителности на града- часовника Саат Кулеси (Часовниковата кула). Разположена в средата на площада на конака с височина от 25 м. Построена е от една от най-големите групи от населението - левантите, живеещи главно в Бука и Борнова. Архитектът и е Реймънт Чарлс. Завършена е за 25-годишнината от изкачването на престола на Абдулхамид II през 1901 г.

Пристанището - това е второто по големина пристанище в Турция, след Истанбул и първото източно пристанище; има и безмитна зона, изградена чрез договор между САЩ и Турция - обединение, създадено през 1990 г. Тук са разположени сградите и производствените центрове на някои водещи компании на световния пазар.

Крайбрежната улица (алея Кордон) - мястото, където вечер целият град излиза. Тук заведенията са изнесени буквално във водата на специални платформи. Заслужава си да седнете в такъв ресторант и да опитате различни морски дарове или традиционната измирска кухня. Тя е претърпяла многобройни изменения и попада под влиянието на френската и гръцката.

Време за почивка и късен обяд. Свободно време за пазар.
Отпътуване за България вечерта. Нощен преход.

4-ти ден:
Пристигане в София рано сутринта,Враца към обяд.

 • транспорт с автобус, лицензиран за международно пътуване
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3* в Чанаккале, с централна локация
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3* в Измир, в близост до крайбрежната алея
 • свободно време в Одрин
 • туристическа програма в Чанаккале с местен екскурзовод на български език
 • туристическа програма в Измир с местен екскурзовод на български език
 • посещение на Троя и Бергама с местен екскурзовод на български език
 • представител на фирмата по време на цялото пътуване
 • екскурзоводско обслужване на български език
 • паркинг, фериботни, пътни и магистрални такси

ЦЕНА - 349лв